sobota, 28 listopada 2015

Kluski śląskie

Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :)





Ilość porcji: 6 osób
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków z poprzedniego dnia)
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską. Następnie dzielimy je na cztery mniej więcej równe części. Jedną z nich odsuwamy i zastępujemy mąką ziemniaczaną (pozwala nam to dodać odpowiednią ilość mąki bez użycia wagi). Dodajemy  pozostałe ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy kluski: najpierw robimy spłaszczoną kulke, a następnie małym palcem odciskamy dziurkę. Układamy na blacie lub desce oprószonej mąką. Gotujemy wodę i wrzucamy po kilka do wrzątku. Gotujemy kilka minut (około 2-3) od wypłynięcia. Wyciągamy jedną, sprawdzamy czy jest miękka. Wyciągamy pozostałe i wrzucamy kolejną porcje. Podajemy z mięsnym sosem . Smacznego :)








4 komentarze:

  1. Ja robię identycznie tylko nie dodaje jajka. Wychodzą wyśmienite :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłyśmy raz w życiu i bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly