piątek, 6 listopada 2015

Kokosanki

Jakie lubicie kokosanki?
Ja uwielbiam chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku.
Jeśli Wy też, to mam przepis dla Was. Domowe wykonanie gwarantuje doskonały smak i brak chemicznych dodatków w postaci polepszaczy smaku, czy zapachu. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilkę, polecam :)




Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i stygnięcie
Ilość porcji: ok 20 sztuk
Składniki:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka (będą potrzebne tylko białka)
Odmierzone masło rozpuszczamy w rondelku ustawionym na małym gazie. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wyłączam gaz i dorzucamy wiórki kokosowe. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec oddając 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do ubitych białek dokładam masę kokosową i delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje kokosowej masy. Nie ściskamy ich za bardzo, by  kulki nie były zbyt zbite. Pieczemy ok. 15-17 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i dostawiamy do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)











11 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię sobie pochrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Wieki nie robiłam :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie musze je zrobić! :)
    Pozdrawia i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie pachną nieziemsko? Pyszna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokosanki uwielbiam każde. I te miękkie w środku, i te twarde :) Wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly