poniedziałek, 14 grudnia 2015

Babeczki o smaku piernika

Czy może być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach.

Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl. Piekłam w niej już kilkakrotnie i z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :)



Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło na dwukrotne pieczenie całej formy)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ startego jabłka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżki przyprawy do piernika
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki miodu
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 malutkie jajko
  • Szczypta soli
  • 25ml oleju
  • 50g czekoladowych drobinek (kropelek)  do wypieków

W misce mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy sól, cukier i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre o temperaturze pokojowej: mleko, jajko, olej, jogurt i miód. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą dodając czekoladę oraz jabłko.
Formę do babeczek delikatnie smarujemy masłem, Wykładamy ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce i ozdabiamy np. lukrem. Smacznego.









                                 Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl

7 komentarzy:

  1. Jakie super kształty :D Muszą być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są ! Na FB myślałam, ze to ciasteczka, ale babeczki są jeszcze lepsze, pulchniutkie i tak ładnie ozdobione tym lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna alternatywa dla kruchych ciasteczek piernikowych! I ten luuuukier :D Boskie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly