czwartek, 10 grudnia 2015

Choinka ze szpinakiem

Zobaczyłam ostatnio na Pintereście fantastyczne zdjęcie choinki z ciasta francuskiego na słodko. Utkwiło mi w pamięci i cały czas o nim myślałam. Jadąc dzisiaj samochodem wpadłam na pomysł by wykonać podobną choinkę, ale nie na słodko, tylko wytrawnie. Szybko w myślach zrobiłam przegląd lodówki i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Po powrocie z pracy szybko zrobiłam choinkę, pobiegłam z synkiem zrobić zdjęcia, a potem ze smakiem ją zjedliśmy :) Choinka jest tak fantastyczna, ze od razu tego samego dnia piszę dla Was post z przepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :)




Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób)
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem)
  • 2-3 suszone pomidory 
  • Garść pokruszonej fety
  • 1/2 jajka lub 1 malutkie
  • 1/2 cebuli
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • Pieprz


Najpierw przygotowujemy farsz: na patelnie wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Pół cebuli siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory oraz szpinak. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają dorzucamy fetę oraz doprawiamy pieprzem. Feta powinna zapewnić ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i po minucie zestawimy z ognia. Ciasto francuskie rozpakowujemy i składamy na pół tak by powstały dwa równe prostokąty.* Delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy na jeden prostokąt farsz. Przykrywamy drugim prosotkątem. Wycinamy kształt choinki.** Następnie boki tniemy na paski i wywijamy (tak jak na zdjęciach). Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy około 15-18 minut (sugerujemy się informacjami na opakowaniu ciasta francuskiego). Wyciągamy kiedy się pięknie zezłoci. Podajemy na ciepło. Smacznego.


*Choinka równie fantastycznie się sprawdzi jeśli weźmiemy dwa opakowania ciasta francuskiego. Wówczas ilość składników na farsz należy podwoić.
**Odcięte boki również można upiec i zjeść:)










7 komentarzy:

Printfriendly