środa, 23 grudnia 2015

Sernik piernikowy według przepisu Pawła Małeckiego

Pieczenie serników nie jest moją mocną stroną. Nie wychodzą nigdy pięknie wyrośnięte i idealnie gładkie. Moje serniki są nierówne, popękane i opadają, tak ich urok. W tym roku postanowiłam skorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :)



Ilość porcji: Prostokątna blacha (ok 24)
Składniki:
Na spód piernikowy:
  • 180g margaryny
  • 140g czekolady deserowej
  • 125g mąki pszennej
  • 100g miodu
  • 40g cukru trzcinowego
  • 30g cukru waniliowego (albo 20g domowego cukru waniliowego)
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 15g przyprawy do piernika
  • 10g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200g śmietanki kremówki
  • 150g cukru
  • 50g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego)
  • 4 jajka
Na kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 150g margaryny
  • 75g cukru
  • 15g kakao
  • 15g cukru wanilinowego (lub 10g domowego cukru waniliowego)
  • 5g przyprawy do piernika
  • 1 żółtko jajka
  • Cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h.

Przygotowanie spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika, całość mieszamy ciągle podgrzewając. Uważamy by nie zagotować masy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy by nieco ostygło.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masa czekoladową. Całość przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ścinamy górną warstwę ciasta i kruszymy na małe części.

Przygotowanie masy serowej: Twaróg sernikowy, cukier, cukier waniliowy oraz budyń miksujemy razem. Nie przerywając miksowania dodajemy cienkim strumieniem śmietankę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażalnik i ścieramy na tarce, posypujemy nim wierzch sernika. Następnie nakładamy pokruszone ciastem piernikowe. 
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około pół godziny. Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)








4 komentarze:

  1. Jaki musi być aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam musi być pyszny :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy i serniki i pierniki a tutaj takie cudowne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota! kochana najlepszego na Święta!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly