poniedziałek, 8 lutego 2016

Naleśniki z kremowym serkiem z łososiem i rukolą

Czasami mam ochotę na szybką, fajną, smaczną, a przede wszystkim zdrową przekąskę. Wszystkie te kryteria spełniają naleśniki przygotowane na mące pełnoziarnistej z kremowym serkiem z łososiem i rukolą. Składniki te tworzą idealną całość, fantastycznie nadającą się na przystawkę, czy drugie śniadanie do pracy.




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
Na naleśniki
  • 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka margaryny

Dodatki:
  • 2 opakowania serka śmietankowego z łososiem
  • ½ opakowania rukoli
  • Kilka gałązek szczypiorku


W misce umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco wody, jeśli zbyt płynne dosypujemy mąkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny smażymy naleśniki. Mi wyszło 5 całkiem sporych. W między czasie szczypiorek zalewamy wrzątkiem i po 30 sekundach wyjmujemy. Naleśniki smarujemy serkiem i obsypujemy rukolą. Zwijamy w rulonik. Zawiązujemy szczypiorek tak gęsto, jak grube kawałki chcemy uzyskać. Kroimy i podajemy. Smacznego













5 komentarzy:

  1. Nie ma to jak takie naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Ja coraz częściej robię takie rolki do pracy. A zestaw łosoś i serek kremowy zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytrawne naleśniki też bardzo lubimy ale jednak na słodko wygrywają u nas :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly