niedziela, 28 lutego 2016

Ekspresowa zupa krem ogórkowa dla dzieci

Zupa ogórkowa jest tematem następnego wyzwania rzuconego przez Małą Łyżeczkę. Długo nie mogłam wpaść jaką by tu zupę ogórkową przyrządzić. Tradycyjny przepis na ogórkową już jest na blogu, łagodniejsza wersja dla dzieci również…  a potem przyszła refleksja, czy na pewno? Sprawdziłam i okazało się, że jednak nie. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować łagodniejszą wersję zupy ogórkowej w formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam!




Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
  • 0,3 litra bulionu (300ml)
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 ugotowana marchewka
  • Przyprawy: odrobina pieprzu, odrobina soli
Ogórki kiszone obieram ze skórki i kroje na mniejsze kawałki. Bulion podgrzewam delikatnie na małym ogniu dorzucając do niego ogórki, marchewkę i ziemniaka. Całość doprowadzam do wrzenia i miksuje blenderem. Kosztuje i ewentualnie dorzucam przyprawy. Jeśli bulion i warzywa były solone, to zazwyczaj nie używam już soli tylko minimalną ilość pieprzu.  Podaje z kleksem śmietany. Smacznego J




4 komentarze:

  1. Kiszone ogórki lubię, ale nie wiem czemu do zupy z nich nie mogę się przekonać?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie taka zupka jest mile widziana u nas w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórkowej w postaci kremu jeszcze nie jadłam - super !

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly