środa, 13 kwietnia 2016

Bananowe brownie (fit)

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na nietypowe ciasto. Tego typu przepisy do tej pory rzadko kiedy gościły na blogu, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować bananowe brownie. Co w  nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku padło pytanie, czy smak został? Śpiesznie donosimy, że został, jak najbardziej jest obecny i jest zdecydowanie obłędny! Niedowiarkom polecamy wypróbować przepis :)
Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi ze strony www.hpba.pl



Potrawa wolna od glutenu


Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: Mała keksówka
Składniki:
  • 200g mąki ryżowej
  • 100g ksylitolu
  • 3 banany
  • 2 łyżki kakao
  • 60g oleju kokosowego
  • 50 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli


Banany rozcieramy widelcem i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut. Podajemy samodzielnie lub z domowym dżemem. Smacznego.




10 komentarzy:

  1. Robiłam brownie bananowe, smaczne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na lżejszą wersję :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Muszę wypróbować bo zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ! Każde ciacho z bananem w środku wychodzi pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto totalnie w naszych smakach :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly