sobota, 14 maja 2016

Sałatka z kaszą kuskus, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i słonecznikiem

Odkrywając kolejne odmiany kaszy trafiłam na kaszę kuskus. Zakochałam się w niej. To była miłość od pierwszego przygotowania. Urzekł mnie fakt, że nie trzeba jej gotować, smakuje wybornie i idealnie nadaje się do sałatek. Jest to mój numer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :)




Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
  • ½ szklanki kaszy kuskus
  • ½ szklanki wywaru
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • Ok. 100g sera feta
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego



Odmierzoną kaszę kuskus umieszczamy w misce i zalewamy ciepłym wywarem. Miskę zakrywamy na 5 minut. W między czasie słonecznik prażymy na patelni, pomidorki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę, a szczypiorek siekamy. Następnie mieszamy kuskus, dodajemy przygotowane składniki i polewamy olejem. Całość mieszamy :) Smacznego





W wersji lunchboxa do pracy:




4 komentarze:

Printfriendly