piątek, 24 czerwca 2016

Szybki chłodnik z botwinki

Na takie upały nie ma jak chłodnik. Uwielbiamy latem, w słoneczny dzień zajadać się zupką z botwinki na zimno :) Dzisiaj mamy dla Was przepis na ekspresowy chłodnik, który uda się każdemu!




Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie
Składniki:
  • 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw
  • 1 pęczek botwinki*
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 250ml kefiru
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
  • Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek

*Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści z buraczków

Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*. Podajemy z jajkiem i koperkiem.

*Nie ukrywamy że zupa jest wyśmienita w smaku, ale jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”.









2 komentarze:

Printfriendly