piątek, 6 stycznia 2017

Ciastka kakaowe

Mimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić ciastka, by tylko móc wyciskać świąteczne motywy. W związku z tym poszukuje coraz to nowych przepisów na nie, bo wersja ciastek kruchych już nieco się nam przejadła. Obecnie królują ciastka kakaowe. Pychota, polecamy wypróbować (nie koniecznie ze świątecznymi ozdobami :))


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Ilość porcji: około 30 ciastek
Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60 minut + czas pieczenia 12 minut
Składniki:
  • 180g mąki pszennej
  • 150g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 40g kakao
  • Żółtko
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem” do połączenia składników. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Tak przygotowane ciasto owijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie odrywamy od ciasta kawałki i wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie lub na macie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu studzimy, przechowujemy w zamkniętym szczelnie pojemniku np. puszce. Smacznego.











1 komentarz:

  1. Ciasteczka wyglądają prześlicznie. Są równiutkie jak ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly