poniedziałek, 20 marca 2017

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy i selera naciowego (fit)

Dzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Polecamy :)


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób 
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • marchewka
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ostra papryka

Na patelni podgrzewamy oliwę.  Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. W międzyczasie siekamy seler naciowy w plasterki, a marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego.








4 komentarze:

  1. makaron to zawsze dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, delikatnie, zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie! Nie ma to jak makaron z warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł ! Nie wykorzystywałam jeszcze soczewicy w taki sposób, więc wypróbuję ten patent przy najbliższym piątku (piątek to u nas nieodwołanie dzień spaghetti, mój mąż ma na tym punkcie bzika) :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly