poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Ziemniaki pieczone

Jako typowa poznanianka ziemniaki przyjmuje w każdej formie i o każdej porze. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w zupie, gulaszu czy też sałatce. Wszystkim fanom tej fantastycznej bulwy polecam też ziemniaki pieczone na patyczkach od szaszłyków. Są smacznym, fajnym i efektownym dodatkiem do obiadu.



Ilośc porcji: 3
Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia
Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, czosnek, można tez posypać tymiankiem lub papryką
  • Dodatkowo: patyczki do szaszłyków


Ziemniaki obieramy i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Nakłuwamy patyczkiem środek ziemniaka i przekłuwamy na wylot. Tniemy nożem naokoło tak by stworzyć spiralę. Smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 35-40 minut. Podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego.







6 komentarzy:

  1. takie proste w wykonaniu a takie piękne! :D ekstra pomysł :D dzięki! :)
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyreczki to ja lubię, już czuję ich piękny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! A pieczone ziemniaczki to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zemniaki pieczone, ale w takiej wersji jeszcze ich nie robiłam! Następnym razem chętnie wypróbuję Twój przepis 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly