sobota, 3 czerwca 2017

Kaszotto z indykiem, gorszekiem i marchewką

Chciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :))




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • Woreczek kaszy bulgur
  • Por (biała część)
  • 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka)
  • ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem
  • Ok. 300 ml bulionu
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek


Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy białą część i kroimy na pół talarki. Sznycle z indyka kroimy w kostkę. Na patelnie nalewamy nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię. Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli nie zostawimy całość jeszcze na kilka chwil (bez przykrycia). Nakładamy na talerze i podajemy na ciepło. Smacznego.













2 komentarze:

Printfriendly