wtorek, 8 sierpnia 2017

Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło bardzo smacznie.




Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 5-6
Składniki:
Na naleśniki:*
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Margaryna lub olej (do smażenia)

*Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników

Na farsz:
  • 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie)
  • 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii)
  • 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania)
  • 5 suszonych pomidorów

Na sos beszamelowy:
  • Szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Łyżka masła
  • Przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa,


W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na naleśniki i wyrabiamy robotem kuchennym jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt płynne dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy mleka. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Dodajemy na nią nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami (lub oleju słonecznikowego jeśli suszone pomidory nie są z oleju). Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory.  Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy aż zwiędnie. Na usmażonych naleśnikach układamy w paski (tak jak na zdjęciach) szpinak, ricotte i wędzonego łososia. Naleśniki zwijamy wzdłuż ułożonych produktów, a następnie tniemy po skosie na trzy kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Robimy tak, aż zużyjemy składniki.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy, aż do powstania zasmażki. Dolewamy ciepłe mleko, dorzucamy liść laurowy i doprawiamy gałką. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Uważamy by nie powstały grudki. Powstałym sosem polewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy z lekką sałatką, smacznego.









2 komentarze:

Printfriendly