wtorek, 19 września 2017

Mini pizze z cukinii

Kochamy cukinie, a raczej jedna z nas kocha, a druga… po prostu lubi. Nieustannie szukamy sposobu by podać je w nowy, ciekawy sposób. Całkiem niedawno koleżanka z pracy podpowiedziała nam bardzo fajny przepis na podanie tego wyśmienitego warzywa. Wystarczy zrobić z niego pizze :) tak, tak właśnie pizze z żółtym serem i szynką. Powstaje fantastyczna ciepła przystawka, która idealnie komponuje się z winem Mionetto Prosecco produkowanym przez HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. Z o.o.





Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 5 minut + czas na pieczenie
Składniki:
  • 1/2 dużej cukinii
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 5 plasterków szynki
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek

Cukinie kroimy w plastry o grubości około 1,5 – 2 cm.* Wydrążamy pestki ze środka i układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki warzywa obsypujemy solą i pieprzem. Na cukinii układamy plasterek żółtego sera, szynki, pomidor i kawałki mozzarelli. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.


*My przyrządzamy cukinie wraz ze skórką, jednak u tego dojrzałego warzywa jakie widać na zdjęciu skóra jest bardzo twarda i niezbyt smaczna. Proponujemy usunąć ją przed pieczeniem lub tuż po nim.







Post powstał przy współpracy z producentem HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o.

3 komentarze:

Printfriendly