piątek, 9 marca 2018

Babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady

Zapraszamy dzisiaj na przepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na bazie białej czekolady i śmietany kremówki. Jedyny mankament polega na tym, że musimy pamiętać aby krem zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Ale wierzcie nam są warte tego wysiłku!
Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki.




Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 25 minut.
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki:
150g masła
120 cukru
120g mąki pszennej
70g wiórków kokosowych
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300ml śmietany kremówki
2 białe czekolady
Dodatkowo:
Ok. 100 g dżemu malinowego
Ok. 50g wiórków kokosowych

Krem przygotować dzień wcześniej: Śmietanę kremówkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż będzie ciepła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietany wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy masę. Czekamy, aż ostygnie i wstawiamy na noc do lodówki.

Przygotowanie babeczek: Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy  do miseczki, następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Do drugiej miseczki siekamy ciepłe masło, a następnie ucieramy w misce miksera na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka, miksując za każdym razem. Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę z wiórkami kokosowymi i mieszamy szpatułką.
Blachę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Babeczki delikatnie wydrążamy od góry (ja robiłam to małą łyżeczką). W powstały otwór nakładamy dżem. W między czasie chłodną masę czekoladową umieszczamy w misce miksera i ubijamy na krem. Nakładamy do rękawa cukierniczego (u mnie Wilton z końcówką M1) i delikatnie nakładamy krem na babeczki. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy. Smacznego.














3 komentarze:

Printfriendly