niedziela, 22 kwietnia 2018

Pieczone pałki z kurczaka


Mamy dla Was super szybki przepis na chrupiące pałki z kurczaka.
Jeśli jesteście fanami drobiu (tak jak my), dodatkowo zdecydowanie cenicie swój czas (albo zwyczajnie go nie macie bo gonicie między domem, a pracą) to przepis dla Was. Całą robotę odwala za Was piekarnik, a Waszym najtrudniejszym zadaniem pozostaje zjedzenie tych aromatycznych pyszności!





Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia
Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka

Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki tymianku, papryki słodkiej, majeranki, oregano
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki, lubczyku
  • Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w głębokim talerzu. Kurczaka obtaczamy w marynacie i umieszczamy w chłodnym miejscu. Następnie układamy w brytfance do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut*. Na ostatnie 10 minut przełączamy piekarnik na termoobieg, aby kurczak ładnie się zarumienił. Podajemy na ciepło np. z ziemniakami. Smacznego.

*Tak zamarynowane pałki z kurczaka możne również wrzucić na grilla, będą równie pyszne.








2 komentarze:

  1. Dla mnie to jeden z najprostszych obiadów, poza tym dzieci jedzą bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly