niedziela, 12 sierpnia 2018

Filety z kurczaka w masełku szałwiowym


Sąsiadka kilka dni temu obdarowała nas kilkoma gałązkami szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka.
Inspirację na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Kwestia Smaku.



Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • Łyżka oleju
  • Kilka gałązek szałwii
  • Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, świeżo mielona sól

Piersi z kurczaka myjemy, obcinamy błonki i delikatnie kroimy na paski. Możemy też użyć polędwiczek z piersi kurczaka. Przygotowane mięso oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną łyżkę masła. Kiedy patelnia się nagrzeje smażymy filety z kurczaka, co chwilę polewając zawartością patelni. Kiedy piersi będą ładnie zarumienione na brązowo z obu stron przekładamy je na talerz. Dorzucamy pozostałe masło oraz listki szałwii. Smażymy przez chwilkę, aż listki zaczną robić się chrupkie. Polewamy nimi mięso, które możemy podać ze zwykłym puree z ziemniaków (na zdjęciu puree ziemniaczano-kalafiorowo-marchewkowe czyli klasyczne czyszczenie lodówki :)), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)






2 komentarze:

Printfriendly