czwartek, 26 września 2013

Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową

Specjalnie na prośbę mojej teściowej przygotowałam danie z kurkami :) Od dawna nie robiłam dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od tarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :)



Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 200g kurek 
  • dwie piersi z kurczaka 
  • 4 łyżki śmietany
  • cebula
  • ser mozzarella
  • ser camembert 
  • ser z niebieską pleśnią
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rozgrzanym oleju. W między czasie czyścimy kurki i myjemy. Kroimy na kawałki i podsmażamy na drugiej patelni. Kiedy sok, który puszczą grzyby wyparuje, dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy minutkę i dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się rozpuści, a brzegi tarty zarumienią wyciągamy i zajadamy na ciepło.








4 komentarze:

  1. uwielbiam kurki, a twoja tarta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tarty!!!! A ta ma tyle smaków! I żałuję, że w tym roku u nas tak mało grzybów :/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna tarta :) jak ja bym pojadła kurek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mm pyszności:) połączenie tych serów.. grzybów.. i kurczaka.. fenomenalne:)

    http://kuchniapelnapasji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly