środa, 22 stycznia 2014

Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne i niezwykle szybkie w przygotowaniu tartaletki ze szpinakiem i serem ricotta, a całość zwieńczona pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :)



Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g sera ricotta
  • 200g szpinaku liściastego
  • Ok. 50g żółtego sera 
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem.  W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy do sera z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Wykładamy powstała masą tartaletki. Na każdej układamy rozkrojonego pomidorka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20-25 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!











2 komentarze:

  1. pięknie ci wyszły,
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo urodziwe tarty, na cieście francuskim jeszcze nie robiłam. Skorzystam bardzo chętnie z pomysłu.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly