środa, 26 marca 2014

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :)




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 3-4 jabłka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania racuchów



Suche składniki wraz z mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra). Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło! 



3 komentarze:

  1. Oj, zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym....zawsze jak jestem u Mamy to opycham się nimi bezkarnie....:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam takich racuszków. Muszę to naprawić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym je na śniadanie, obiad i kolację. Przypomina mi się gorący letni dzień, domowa lemoniada i one w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly