czwartek, 13 marca 2014

Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak.



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 garści roszponki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 4 orzechy włoskie
  • 80 g sera gorgonzola

Sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach)
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Kilka kropli białego octu winnego
  • Świeżo mielony pieprz i sól



Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba.




2 komentarze:

Printfriendly