środa, 27 sierpnia 2014

Dżem gruszkowy z wanilią

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna!




Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania
Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g

Składniki:
  • 1 ½ kg gruszek
  • 1 laska wanilii
  • ½ cytryny
  • 100g cukru


Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii przecinamy na pół i tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które dodajemy do owoców. Całość mieszamy. Zostawiamy na malutkim ogniu na około 90 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Gotowe :)






6 komentarzy:

  1. Też się zabieram do dżemu z gruszek w tym sezonie. Bardzo apetycznie wygląda -te ziarenka wanilii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z aromatem wanilii musi być cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! Wygląda genialnie! Inspirujące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyślałabym, żeby połączyć gruszkę z wanilią, ale to może być strzał w dziesiątkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest. Moje dwa słoiczki już zniknęły i chyba muszę robić nowe :)

      Usuń
  5. Ja też się skuszę na dżem z gruszek;) Fajny !

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly