poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kotlety mielone z otrębami owsianymi

Tradycyjne kotlety mielone przyrządzamy z dodatkiem bułki moczonej w mleku, a obtaczamy je w bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :)




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka  
  • około 100g otrębów owsianych
  • 1cebula
  • 1 jajko 
  • 50g margaryny
  • Sól, świeżo mielony pieprz


W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz posypujemy pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą.  Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np. ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem. Smacznego.





5 komentarzy:

  1. Czasem otręby nadają gorzki smak, ale mimo wszystko fajna alternatywa dla panierki z bułki tartej

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, ja czasem dodaje jeszcze do takich kotlecików zmielone siemię lniane, pozdrawiam serdecznie Was i Poznań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na odmianę tradycyjnych kotletów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł fajny, ja często stosuję płatki owsiane jako dodatek do wnętrza i tez jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly