czwartek, 28 sierpnia 2014

Placuszki marchewkowe

Uwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:)




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki mąki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy i dorzucamy do marchewek. Dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelnie nalewamy olej na grubość około 2,3 mmm. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np. z kleksem śmietany. Smacznego.




7 komentarzy:

  1. Takich placków nie jadłam. Biorę parę sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na placuszki : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze używałam marchewki jako dodatek do placków, a nie główny składnik - muszę spróbować kiedyś z samej marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką przekąskę chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! I jak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly