czwartek, 20 listopada 2014

Kawałki kurczaka w sosie piwnym

Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym.  Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!





Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 
  • 100g suszonych pomidorów
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l. jasnego piwa
  • 2 duże cebule
  • Ok. 50 ml oleju rzepakowego
  • Łyżka masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia



Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. W  brytfance rozgrzewamy olej wraz z połową masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to układamy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jeśli jest jeszcze twarde to pieczemy kilka minut dłużej. Jeśli natomiast jest miękkie to możemy zajadać. Smacznego.













9 komentarzy:

  1. Piwa nie piję, ale właśnie bardzo lubię takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie aromatyczny i zrumieniony kurczaczek :) muszę zrobić koniecznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja na pysznie aromatycznego kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgłodniałam od patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanką mięsa (piwa raczej tak), ale od czasu do czasu ulegam pokusie na coś pysznego mięsnego:)) To danie takim właśnie jest, zapisuje do zrobienia:))

    OdpowiedzUsuń
  6. piwo nadaje fajnego smaku mięsu, bardzo fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo. właśnie już jakiś czas się czaję, żeby zalać kurczaka piwem. zachęciłaś mnie, na dniach tak zrobię!: )

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly