poniedziałek, 24 listopada 2014

Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną

W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda na kasze jaglaną. Bardzo nas ta moda cieszy, bo kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki czemu łatwiej jest nam walczyć z katarem i kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz dla alergików i dzieci. Jedzmy więc kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.




Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 4 papryki 
  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka 
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 2 małe cebule
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 100g żółtego sera 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego


Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż wodą całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W między czasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz oregano i chili. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego.








13 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa :-) pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powoli przekonuje się do kaszy jaglanej, zakupiłam sobie ostatnio płatki jaglane :)
    Pomysł na tak nadziane papryki bardzo mi się podoba :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki jaglane idealnie nadają się do domowej granoli:)

      Usuń
  3. masz rację, że akurat ta moda jest jak najbardziej pozytywna, wszak kasza to samo zdrowie :-) pyszne papryki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zapiekane papryki. Wasze wyglądają wspaniale;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj zapiekam z samym mięsem, muszę spróbować z kaszą bo ją wielbię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O papryka z kaszą, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł! Z kaszą jeszcze nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi smakują również w wersji z cukinią zamiast papryki, choć obie możliwości podania wyglądaja smakowicie i tez tak smakują.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam faszerowane warzywa, więc na takie papryki z pewnością bym się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię pieczone papryki i zjadłabym takie z ogromną chęcią : )

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly