środa, 22 lipca 2015

Pieczone brzoskwinie

Naszła nas ostatnio ochota na jakiś fajny deser. Po przeszukaniu kuchni okazało się, że z owoców mamy tylko kilka brzoskwinie i nektarynki.  Postanowiłyśmy je wykorzystać i upiec w piekarniku, a następnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :)




Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Składniki:
  • 3 brzoskwinie
  • 3 nektarynki
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • Kilka kropli soku z cytryny

Brzoskwinie i nektarynki kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obsypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i podajemy koniecznie na ciepło, najlepiej z lodami. Smacznego.

*Jeśli chcemy podać deser dzieciom warto po upieczeniu obrać owoce ze skórki :)








10 komentarzy:

  1. I te rozpływające się lody=pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam - chyba nawet wolę pieczone od surowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam nigdy nie zapiekałyśmy owoców w taki sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pysznego, jadłam kiedyś podobny deser ale z ananasów :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam - robię takie z miodem i mięta albo z lawendą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone owoce smakują cudownie!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja do tego bitą śmietaną bym jeszcze dała;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczone owoce z lodami smakują fantastycznie.
    Twoje brzoskwinie bardzo mnie kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly