piątek, 4 grudnia 2015

Kruche paluchy z mandarynkową nutą

Wszędzie dookoła nas widać, że zbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory.
Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.




Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: około 30 paluszków
Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 250g prawdziwego masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 60 ml soku z mandarynki
  • 100g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao, która idealnie nadaje się do tego typu wypieków)


Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki.
Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem blachę schładzamy przez chwilkę w lodówce. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia obserwujemy kolor ciasta i wyjmujemy kiedy się zazłocą. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Umieszczamy w rękawie cukierniczym i polewamy paluchy. Wersje dla dzieci możemy dodatkowo obsypać kolorowymi posypkami. Smacznego.









12 komentarzy:

  1. wspaniele wygladają <3 śliczne zdobienie
    zrobię bratu na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie należę do amatorów cytrusów. To coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne paluchy :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiałam już te cuda na fb ! Smakowite i jakie piękne Wam wyszły ! Chętnie bym takie paluszki pochrupała :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, dobry pomysł na prezent okołoświąteczny. Do tego świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam połączenie mandarynki z czekoladą, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super ciacha :-) już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzieci muszą mieć szczególnie niezłą frajdę z ozdabiania takich paluchów :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly