niedziela, 14 lutego 2016

Sałatka z zielonych warzyw

Zimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek. Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :)




Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • ½ główki sałaty
  • ½ awokado
  • ½ zielonego ogórka
  • Kilka główek brukselki
  • Łodyga selera naciowego
  • Gałązka natki pietruszki
  • Garść pestek słonecznika

Na dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżka octu
  • ½ cytryny
  • Malutki ząbek czosnku
  • Garść natki pietruszki
  • ½ papryczki chili


Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki,  a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Smacznego




7 komentarzy:

  1. Takie sałatki są wspaniałe dla zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała :-) z chęcią bym taką zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zielone pyszności :) i można zabrać jako drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sałatki ! Ostatnio często sobie je robię na drugie śniadanie, wypróbuję i tę wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłybyśmy bez żadnych słów sprzeciwu :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly