czwartek, 18 sierpnia 2016

Sałatka z buraka z fetą

Moja miłość do buraków nadal trwa. Co dzień goszczą na moim talerzu w rozmaitej postaci. Tym razem postanowiłam przyrządzić z nich sałatkę. Bardzo prostą w przygotowaniu, dosłownie 4 składniki, chwilka roboty i gotowe. Idealna jako lunch, czy dodatek do obiadu. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu!



Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut)
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 2 buraki*
  • Ok. 50 g sera feta
  • Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni)
  • Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny)
  • Łyżka oleju rzepakowego
*Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru, wówczas sałatka prezentuje się jeszcze lepiej.


Buraki gotujemy około pół godziny w lekko osolonej wodzie. Jeśli mamy taką możliwość możemy je również ugotować na parze. Miękkie buraki obieramy ze skórki i kroimy w pasterki. Układamy na talerzu i posypujemy pokruszonym serem feta. Obsypujemy listkami rukoli, nasionami i pryskamy olejem rzepakowym. Smacznego.



8 komentarzy:

Printfriendly