sobota, 5 listopada 2016

Ślimaki ziemniaczane

Nie są dietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym. Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi przepadają, Wy również w nich przepadniecie :)



Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 40g parmezanu w wiórkach
  • Przyprawy: świeżo mielony sól, świeżo mielony pieprz
  • Olej rzepakowy


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie rozgniatamy je praską. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką.  Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (około 1 cm). Wyciskamy ślimaki ziemniaczane na rozgrzany olej. Kiedy zaczną się rumienić przewracamy na drugą stronę. Po chwili wykładamy na ręczniki papierowe. Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu np. czosnkowego lub koperkowego. Smacznego :)







4 komentarze:

  1. też bym za nimi szalała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są idealne! Nigdy nie wpadłabym na pomysł, aby takie zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Już gotowe, na tym talerzu, wyglądają jak kalmary w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł. ziemniaków w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly