niedziela, 22 stycznia 2017

Kotleciki rybno – ziemniaczane

Moje dzieci (ku mojej wielkiej rozpaczy) nie przepadają za rybą. W żadnej postaci. Nie udaje mi się jej przemycić ani w formie pasty rybnej, paluszków, pulpetów, czy nawet w zupie. Jednak ostatnio udało mi się znaleźć na nich sposób! Przygotowuje im kotlety ziemniaczane z domieszką filetów z białej ryby. Póki co zajadają bez marudzenia i oby tak dalej.




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 10 sztuk
Składniki:
  • 600g ziemniaków
  • 300g filetów z białej ryby ( u nas morszczuk)
  • 300 ml mleka
  • Mały pęczek koperku (lub natki pietruszki)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 cytryny (skórka)
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, mielony pieprz biały


Ziemniaki obieramy, kroimy i wkładamy do garnka z osoloną woda. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W tym czasie do drugiego garnka wlewamy mleko, dolewamy około ½ szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wkładamy rybę. Gotujemy 10 minut i wyjmujemy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dwie łyżki mleka z gotującej się ryby, posiekany koperek, przyprawy i skórkę z połowy cytryny. Dokładamy rybę i delikatnie mieszamy, tak by zachowały się spore kawałki ryby. Jeśli kotlety mają być dla dzieci warto wcześniej rybę pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzić, czy nie ma żadnej ości. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Formujemy kotlety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podajemy na ciepło. Smacznego J








2 komentarze:

Printfriendly