piątek, 22 grudnia 2017

Reniferkowe brownie

W tegoroczne Święta mamy dla Was propozycję na brownie w formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na  przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :)



Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z każdej 6 „reniferów”
Składniki:
Na ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Na przybranie:
  • 24 precelki
  • 12 małych biszkoptów
  • 24 ciemne gorszki np.: m&ms
  • 12 czerwonych groszków
  • Kostka białej czekolady
  • Kostka ciemnej czekolady


Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy do nich proszek do pieczenia z sodą. Składniki suche dodajemy do utartego masła wraz z łyżką mleka. Mieszamy na gładką masę przy pomocy szpatułki i przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut do tak zwanego „suchego patyczka”.

Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką robimy źrenice oraz uśmiech. Czekamy aż czekolada zastygnie. Smacznego. 




2 komentarze:

Printfriendly