wtorek, 5 grudnia 2017

Tortille ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Odkąd zaczęłam pracować w zdecydowanie większym wymiarze godzin, ciągle poszukuje pomysłów na fajne drugie śniadania do pracy. Ważne by przygotowywało się go dość szybko, jak i nie wymagało później długiego odgrzewania. Tak zrodził się pomysł na tortiile (które w ramach maksymalnego skracania czasu kupuje gotowe) z farszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne.





Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
  • 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach)
  • Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole!)
  • ½ opakowania fety
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz


Rozgrzewamy patelnię wraz z  olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Po chwili dokładamy szpinak (może być zamrożony). Całość doprawiamy odrobiną pieprzu i mieszamy. Podsmażamy kilka minut, ważne aby cały szpinak się rozpuścił, a większość wody odparowała. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i ponownie mieszamy, zestawiamy z ognia. Na środku placka nakładamy farsz, następnie zawijamy brzegi, a całość otaczamy folią. Tak przygotowane placki chowamy do śniadaniówki i gotowe. Mamy pyszne drugie śniadanie, które można bez odgrzewania zjeść w pracy. Smacznego.











Post powstał przy współpracy z producentem Ole!



1 komentarz:

Printfriendly