sobota, 7 lipca 2018

Makaron z kurczakiem i szparagami

Sezon na szparagi dobiega końca… rozpaczacie tak samo jak my? :( ledwo co kilka dni temu pojawiły się na rynku, a już sprzedawcy ostrzegają, że za chwilę ich nie będzie. By ponownie się nimi cieszyć trzeba będzie czekać cały kolejny rok… Na osłodę, zanim zupełnie się skończą zaserwowałyśmy w naszej kuchni makaron z kurczakiem i szparagami, a wszystko w kremowym sosie mascarpone…. totalna pychota!Podrzucamy przepis, aby nacieszyć się nim póki można ;)






Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji 2
Składniki:
  • Makaron spaghetti dla 2 osób
  • 1 duża pojedyncza piersi z kurczaka
  • Okło 8 zielonych szparagów
  • 150g mascarpone (niecałe opakowanie)
  • Przyprawy: przyprawa do kurczaka, świeżo mielony pieprz

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy do al dente. Podczas odcedzania makaronu odlewamy pół szklanki wody. Rozgrzewamy patelnię wraz z łyżką oleju rzepakowego. Cebulkę kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i posypujemy przyprawą. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, zgarniamy ją na boki i na środek układamy kurczaka. Podsmażamy go na złoty kolor.
Zielone szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Tniemy ja na kawałki długości około 2-3cm. Osobno układamy główki. Kiedy kurczak będzie podsmażony wrzucamy szparagi i smażymy około 2,3 minut. Dodajemy główki i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy mascarpone i mieszamy aby się rozpuścił. Dolewamy nieco wody z ugotowanego makaronu do otrzymania pożądanej konsystencji.
Układamy makaron na talerzu i nakładamy gotowy sos. Smacznego.








3 komentarze:

Printfriendly