czwartek, 12 lipca 2018

Szakszuka ze szpinakiem i zielonym groszkiem


Lato ze swoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny, zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem dania było rozpływające się żółto… polecam nie tylko na śniadanie ;)




Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 2
Składniki:
  • Garść szpinaku
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 2 jajka
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy ogonki liściowe. Liście szpinaku rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Połowę cebulki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy szpinak i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz groszek. Smażymy dwie minutki doprawiając solą, pieprzem oraz gałką. Zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i robimy dwa dołki w które wbijamy jajka. Smażymy tak długo aż białko się zetnie, ale żółtko będzie płynne. Zdejmujemy z gazu i podajemy na ciepło posypane np. pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego.









2 komentarze:

  1. jakie kolory,aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i Twoja wersja jak najbardziej mi się podoba

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly