poniedziałek, 11 marca 2013

Jajka w ramce z papryki

Kolejną naszą propozycją są jajka w ramkach z papryki. Świetne danie zarówno, na codzienne śniadanie, jak i na Wielkanoc. Nie wymaga dużych przygotowań, a wygląda niezwykle efektownie.  Smakuje również wyśmienicie. Zapraszamy zatem do gotowania!



Czas przygotowania około: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 2 parówki 
  • 4 jajka 
  • 1 papryka
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • Sól, pieprz
  • Nieco masła
Najpierw obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z parówką. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plastry. Plastry muszą być dość grube i mniej więcej równej wysokości na całym przekroju. Jeśli zostały nam w środku plastrów jakieś pozostałości z wnętrza papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy cebulę, parówki i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić się trudność , gdyż jeśli mamy krzywe plastry to może nam nieco wycięć dołem. Kluczem jest dobrze rozgrzana patelnia i cierpliwość przy nalewaniu. Czekając aż się zetnie kroimy szczypiorek. Przekładamy jajka delikatnie łopatką na drugą stronę. Chwilę jeszcze smażymy. Nakładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly