piątek, 9 sierpnia 2013

Kompot morelowy

Latem, gdy wszędzie jest pełno świeżych owoców warto samodzielnie przygotować kompot. Zwłaszcza, jeśli mamy w domu małe pociechy :). Przy samodzielnym gotowaniu mamy pewność, że napój jest w całości wykonany ze świeżych owoców. Wiemy również ile jest w nim cukru i czy jest cokolwiek innego. Omijamy wszlekiego rodzaju zagęszczacze i dodatki. Smak w 100% naturalny, samo zdrowie! :)




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji 2litry

Składniki:
  • 500g wypestkowanych moreli ( lub innych owoców)
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki brązowego cukru*
*ilośc cukru można zwiększać lub zmniejszać w zależności od upodobań i ilości owoców

Owoce myjemy i wypestkowujemy. Umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę do wysokości 2 litrów. Dosypujemy cukier. Wstawiamy na gaz i doprawadzamy do wrzenia. Czekamy z 10 minut i zdejmujemy z ognia. Chłodzimy np poprzez umieszczenie garnka z kompotem w zlewie z zimną wodą. Podajemy schłodzone w upalne dni! :)







1 komentarz:

  1. Ale mi narobiłaś smaku :) Jutro kupuję morele.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly