wtorek, 20 sierpnia 2013

Sałatka z kurczakiem i miodowym dipem

Sałatka ta powstała, gdyż miałyśmy ochotę na coś lekkiego, a zarazem nieco słodkiego. Postanowiłyśmy wykorzystać sałaty z lodówki, kurczaka z zamrażalki i zrobić sobie sałatkę ze słodkim miodowym sosem. Wyszło całkiem nieźle, ale żeby ocenić trzeba spróbować Zatem do dzieła!



Ilość porcji: 2

Składniki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • Garść mieszanki sałat
  • 1,5 pomarańczy
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • Przyprawy: tymianek, sól, pieprz

Kurczaka kroimy w małe plastry. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy tymiankiem i zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Mięso zostawiamy na chwilę w marynacie. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy kawałki owoców bez skórek zachowując sok, który wycieknie podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok pomarańczowy mieszamy razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz delikatnie polewamy sosem. Zajadamy!







4 komentarze:

Printfriendly