piątek, 16 sierpnia 2013

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Zapiekanki to wspaniałe danie obiadowe. Można w nich wykorzystać praktycznie dowolne składniki jakie mamy w domu z gwarancją, że zawsze wyjdzie smacznie! Do tego są banalnie proste w przygotowaniu więc praktycznie, każdy umie je zrobić :). Nie pozostaje zatem nic innego tylko brać się do gotowania!



Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 400g mięsa mielonego z indyka  
  • 5 dużych ziemniaków
  • Puszka pomidorów w kawałkach 
  • Garść cebulek zapiekanych
  • 100g sera żółtego
  • Przyprawy: Bazylia, Oregano, Pieprz, Sól, Czosnek

Ziemniaki gotujemy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy mięso mielone. Kiedy mięso już będzie usmażone, zmniejszamy nieco ogień i dorzucamy puszkę pomidorów. Mieszamy całość oraz doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Znacznie dorzucamy bazylie i oregano. Jeśli ktoś lubi można dorzucić czosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy ser zacznie się nieco rumienić. Zajadamy na ciepło!






1 komentarz:

  1. Bardzo zacna zapiekanka! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly