czwartek, 24 lipca 2014

Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28

Dzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na placki ziemniaczane w całkiem w nowej odsłonie według przepisu Julii Child :) Niby podobne do naszych, a jednocześnie zupełnie inne :)





Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200g serka śmietankowego
  • 170g sera szwajcarskiego pokrojonego w małą kostkę 
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki tłustej śmietany
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 i ½ łyżki masła
  • 1 i  ½ łyżki oleju



W dużej misce mieszamy jajka, serek śmietankowy, mąkę, sól oraz pieprz. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie zawijamy je w pieluchę tetrową i wyciskamy nadmiar płynu. Julia oryginalnie używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte ziemniaki mieszamy z serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki i dociskamy je lekko. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa, steku czy jajek w koszulkach. Smacznego.









3 komentarze:

  1. Świetne ,trzeba spróbować .

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasiadam dziś przed TV :))) co do placuszków to bardzo fajne ale smakują chyba jednak zupełnie inaczej niż nasze tradycyjne ziemniaczane... :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiego przepisu. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly