poniedziałek, 14 lipca 2014

Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami

Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :)




Ilość porcji: Mała blacha ciasta
Składniki:
Spód ciasta:
  • Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem
  • 50g masła

Ciasto:
  • 400g jogurtu naturalnego 
  • 330ml śmietany kremówki 30%  
  • Opakowanie borówek
  • Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Wierzch:
  • Połowa tabliczki mlecznej czekolady
  • Kilka listków mięty
  • Borówki 
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość mieszamy. Jeśli się pojawiły to żelatynę delikatnie podgrzewamy, mieszamy i dopiero wówczas dodajemy do masy sernikowej. Dodajemy umyte i osuszone borówki pozostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy całość i wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy wierzch i odkładamy do stężenia do lodówki na jakieś 2 godziny. Dekorujemy tuż przed podaniem, aby listki mięty zachowały świeżość. Układamy borówki z listkami dookoła blachy. Czekoladę kroimy przy pomocy noża na paseczki i układamy w mniejszy okrąg. Na środku umieszczamy borówki lub mięte. Oczywiście dekoracje można dowolnie zmieniać według uznania. Smacznego :)





Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniBłękitne skarby lata!

5 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo ,bardzo fajne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale on piekny :) aż chce się kawałeczek, co tam jeden DWA!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie ozdobiony, tak delikatnie i elegancko. Chętnie zamówiłabym cały taki serniczek i spałaszowała z uwielbieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly