wtorek, 18 listopada 2014

Frytki z marchewki pieczone w piekarniku

Dzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:)




Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia
Składniki:
  • 4 marchewki 
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, sól


Marchewki obieramy, myjemy oraz kroimy w poprzek na pół, tak by każdy kawałek był mniej więcej długości frytek. Tak przygotowane marchewki kroimy wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę na pół. W ten sposób z jednego kawałka robią nam się cztery frytki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy. Brytfankę lub blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy marchewki i pieczemy w temp 210 stopni (grzanie góra i dół) około 35 - 40 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg. Smacznego.







12 komentarzy:

  1. uwielbiam marchewkę, w takim wydaniu może stanowić świetną przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pyszności. Podkradam pomysł i z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, zakochasz się od pierwszego kęsa :)

      Usuń
  3. też takie robię, są przepyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie zdrowe frytki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić na rodzinny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zauważyłam, że ostatnio dużo ludzi robi takie warzywne frytki. Ja jeszcze takich nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeść frytki bez wyrzutów sumienia i obawy o pochłaniane kalorie...? A jednak to możliwe.... Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny pomysł na zdrowsze "frytki" ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich frytek jeszcze nie jadłam. Trzeba nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly