poniedziałek, 12 stycznia 2015

Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną

Podczas ostatniej wizyty w Biedronce, w dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota!




Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • Ok. 9 małych cukinii  
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka  
  • Puszka krojonych pomidorów 
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • Kulka mozzarelli 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego


Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W między czasie cukinie dokładnie myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy czosnek, a po minutce mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy środek z około 3-4 wydrążonych cukinii, a po chwili pomidory w puszce oraz oregano i odrobinę ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również można je dodać. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy ugotowaną kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego.














24 komentarze:

  1. Faszerowana cukinia jest pyszna, z kaszą nie jadłam-spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś też robiłam takie danie,bardzo mi smakowało :) Twoje smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowane warzywa. Fajne te Twoje cukinie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne te cukinie :D To jest danie w sam raz dla nas! Może u nas w biedronce też będą do kupienia takie cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pycha. :) Ja zwykle wybieram bakłażana i to głównie w sezonie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MY zazwyczaj faszerowałyśmy papryki, ale nam się nieco już znudziły:P:)

      Usuń
  6. te okrągłe cukinie są bardzo fajne do zapiekania, takie podzielne;) Pięknie i smacznie je przyrządziłaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. W krakowskiej Biedronce też je widziałam i tak samo w wyobraźni je faszerowałam kasza jaglaną ale już nie mięsem:)) Wyglądają bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne są te cukinie :-) piękny i pyszny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne cukinie udało Ci się dostać!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nadają się idealnie do nadziania, są takie ładne i zgrabne, a do tego to wersja jednoosobowa więc świetna zarówno na co dzień jak i od święta. Muszę zajrzeć do Biedrony :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne maleństwa i pyyysznie nadziane :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, szczególnie z tą kaszą jaglaną ;) gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  13. faszerowane cukinie są naprawdę smaczne. bardzo lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł! A te cukinie są fantastyczne, nie spotkałam jeszcze takich

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly