piątek, 9 stycznia 2015

Zupa pomidorowa

W okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do wykonania, a przy tym jaka pyszna!



Potrawa wolna od glutenu.

Czas przygotowania: około 2h
Ilość porcji: 6
Składniki:
  • Porcja rosołowa
  • Włoszczyzna
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • Słoiczek przecieru pomidorowego 
  • ½ szklanki ryżu


Porcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody i stawiamy na gaz. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wylewamy ją wraz z osadem, który powstał. Mięso płuczemy, ponownie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i ustawiamy na gazie. Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu oraz doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy około 0,5 litra zimnej wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy włoszczyznę i myjemy. Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli por, seler, korzeń pietruszki i cebulę. Dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gotowe!Smacznego.





16 komentarzy:

  1. Domowa pomidorówka-to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomidorową uwielbiam. Ale nigdy nie wpadłabym na pomysł zabrania jej na spacer w termosie - genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona :-) świetne miejsce na porcję zupy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są i tajemnicze zdjęcia. :)

    Jak pomidorówka to tylko z koncentratem! :) Nie lubię ze świeżych pomidorów. Świetny pomysł z zabraniem jej w termosie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ukochana pomidorowa. mam dużo przecierów z ciepłych dni i też teraz często robię taką zupkę. pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna zupka! Piękne okoliczności przyrody! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomidorówka to nasza ulubiona zupa z dzieciństwa :D Babcia zawsze robiła taką full na śmietanie i w ogóle :) Była pyszna choć człowiek się po niej skręcał z bólu przez te kluski pszenne :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny sposób podania ;-) a pomidorowa moja ulubiona także biorę w ciemno ;-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Identyczną robi moja mama i też podaje z ryżem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Co prawda ja kocham taką na pomidorach lub przecierze, ale taka kojarzy mi się miło z pomidorówką babci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, ślinka mi cieknie jak na nią patrzę!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly