czwartek, 19 lutego 2015

Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg

Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :)






Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta
Ilość porcji: ok.8
Składniki:
Na biszkopty:

  • 175g miękkiego masła 
  • 175g cukru trzcinowego
  • 140g mąki pszennej
  • 50g migdałów w proszku
  • 3 jajka 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem)
  • Różowy barwnik*

Do dekoracji:
  • 400g marcepanu ( oryginalnie jest podane 500g, my użyłyśmy dwa opakowania po 200 i ze spokojem starczyło)
  • Ok.100g dżemu lub konfitury morelowej
  • Cukier puder do obsypania

*Jeśli nie posiadacie różowego barwnika, a koniecznie chcecie zrobić to ciasto można go zastąpić kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową kratkę. Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.

Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej folię zagiąć w „przegródkę” i  umieścić na środku, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Przygotowane formy wykładamy dodatkowo z każdej strony papierem do pieczenia (najpierw wykładamy podłużny pasek papieru do pieczeni o wystających brzegach, a następnie poprzeczny pasek papieru do pieczenia).

*Chyba, że posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta.



Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.


Następnie ścinamy lekko wierzch ciasta, aby miało równą powierzchnię. Powstałe biszkopty przecinamy wzdłuż, aby z prostokątów 10cm x 20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką. Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki owoców blenderujemy na gładki mus.
Na blat wysypujemy nieco cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu. Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym dżemem i układamy na nim jeden prostokąt biały i jeden różowy smarując z każdej strony dżemem.  Na nich układamy pozostałe dwa kawałki, tak by utworzyły szachownice. Je również smarujemy dżemem z każdej strony. Blat ponownie obsypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy pozostały marcepan. Delikatnie przenosimy go na biszkopty i dociskamy brzegi. Wygładzamy ciasto, tak by otulało cały biszkopt. Nadmiar marcepanu obcinamy, tak by z każdej strony zostało około 1 cm. Karbujemy brzegi używając widelca lub palców. Jeśli został nadmiar marcepanu można z niego wykonać ozdobne listki. Smacznego.

Przepis pochodzi z pierwszego numeru GoodFood Polska.








25 komentarzy:

  1. Jakie cudowne, pięknie wygląda po przekrojeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda :) Ale bym zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam. a wygląda i pięknie i pysznie. super ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. allleeee zgłodniałam! Wspaniałe :) Musi mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto. Z pewnością jest pyszne. Zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. prześlicznie wygląda! musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda uroczo :D Jak jeszcze jest otulone marcepanem to bierzemy od razu po dwa kawałki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten róż jest tak urzekająco smaczny, że aż się rozmarzyłam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. PIĘKNE... nie umiem się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe!
    Nigdy nie zdobyłam się na taką pracochłonną robotę z ciastem, ale warto.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto, warto poświęcić czas dla takiego efektu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędnie wygląda tak otulone tym marcepanem....mmmm pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ŁAŁ! Urocze to ciasto! Widać, że się napracowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne! ja jakoś nie miałam odwagi je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie *.* Widziałam podobne w czekoladowej wersji, ale Twoje przebija je w 100% !

    OdpowiedzUsuń
  17. wykonanie i dekoracja na najwyższym poziomie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam kilka razy to ciasto ale nigdy jeszcze sama nie robiłam....

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly