czwartek, 19 lutego 2015

Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg

Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :)






Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta
Ilość porcji: ok.8
Składniki:
Na biszkopty:

  • 175g miękkiego masła 
  • 175g cukru trzcinowego
  • 140g mąki pszennej
  • 50g migdałów w proszku
  • 3 jajka 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem)
  • Różowy barwnik*

Do dekoracji:
  • 400g marcepanu ( oryginalnie jest podane 500g, my użyłyśmy dwa opakowania po 200 i ze spokojem starczyło)
  • Ok.100g dżemu lub konfitury morelowej
  • Cukier puder do obsypania

*Jeśli nie posiadacie różowego barwnika, a koniecznie chcecie zrobić to ciasto można go zastąpić kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową kratkę. Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.

Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej folię zagiąć w „przegródkę” i  umieścić na środku, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Przygotowane formy wykładamy dodatkowo z każdej strony papierem do pieczenia (najpierw wykładamy podłużny pasek papieru do pieczeni o wystających brzegach, a następnie poprzeczny pasek papieru do pieczenia).

*Chyba, że posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta.



Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.


Następnie ścinamy lekko wierzch ciasta, aby miało równą powierzchnię. Powstałe biszkopty przecinamy wzdłuż, aby z prostokątów 10cm x 20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką. Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki owoców blenderujemy na gładki mus.
Na blat wysypujemy nieco cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu. Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym dżemem i układamy na nim jeden prostokąt biały i jeden różowy smarując z każdej strony dżemem.  Na nich układamy pozostałe dwa kawałki, tak by utworzyły szachownice. Je również smarujemy dżemem z każdej strony. Blat ponownie obsypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy pozostały marcepan. Delikatnie przenosimy go na biszkopty i dociskamy brzegi. Wygładzamy ciasto, tak by otulało cały biszkopt. Nadmiar marcepanu obcinamy, tak by z każdej strony zostało około 1 cm. Karbujemy brzegi używając widelca lub palców. Jeśli został nadmiar marcepanu można z niego wykonać ozdobne listki. Smacznego.

Przepis pochodzi z pierwszego numeru GoodFood Polska.








26 komentarzy:

  1. Jakie cudowne, pięknie wygląda po przekrojeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda :) Ale bym zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam. a wygląda i pięknie i pysznie. super ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. allleeee zgłodniałam! Wspaniałe :) Musi mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto. Z pewnością jest pyszne. Zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. prześlicznie wygląda! musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda uroczo :D Jak jeszcze jest otulone marcepanem to bierzemy od razu po dwa kawałki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten róż jest tak urzekająco smaczny, że aż się rozmarzyłam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. PIĘKNE... nie umiem się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe!
    Nigdy nie zdobyłam się na taką pracochłonną robotę z ciastem, ale warto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto, warto poświęcić czas dla takiego efektu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędnie wygląda tak otulone tym marcepanem....mmmm pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ŁAŁ! Urocze to ciasto! Widać, że się napracowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne! ja jakoś nie miałam odwagi je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie *.* Widziałam podobne w czekoladowej wersji, ale Twoje przebija je w 100% !

    OdpowiedzUsuń
  16. wykonanie i dekoracja na najwyższym poziomie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jadłam kilka razy to ciasto ale nigdy jeszcze sama nie robiłam....

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto na prawdę bardzo mi smakowało. Podałam je ostatnio gościom na szklanej paterze i każdy był zachwycony. Do tego typu ciast polecam zwłaszcza specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw jak poręczny nożyk oraz łopatkę. Oba akcesoria doskonale nadają się do serwowania takich wypieków.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly