czwartek, 5 lutego 2015

Muffinki migdałowe z marcepanem

 Pyszne, delikatne muffinki migdałowe z dodatkiem aromatycznego marcepanu. Lekkie i smaczne, idealne do pracy, czy dla dzieci na podwieczorek (mimo, że nie mają czekolady to maluchy je zajadają). Do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecamy!






 Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia
Ilość porcji: 14
Składniki:
  • 260g mąki pszennej
  • 180g masy marcepanowej
  • 120 drobnego cukru do wypieków
  • 200ml mleka 
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • Płatki migdałowe do posypania

Do jednego naczynia wsypujemy wszystkie składniki suche wraz ze startym na dużych oczkach marcepanem. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i bełtamy widelcem. Mieszamy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy widelcem. Napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek do 2/3 wysokości ( muffinki urosną). Z wierzchu obsypujemy płatkami. Pieczemy około 25 minut w temp 200 stopni Celcjusza. Smacznego







25 komentarzy:

  1. Dzieci z reguły za marcepanem nie przepadają, więc jeśli uwielbiają te ciacha to na pewno są doskonałe :) Śliczne ubrałaś te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie pyszne!
    I pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka cudna sceneria :-) a muffinki wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite muffinki w królewskich papilotkach:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś nie przepadałam za marcepanem, teraz uwielbiam ;) Muffinki wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudnie, i jeszcze te piękne papilotki, napatrzeć się nie mogę

    OdpowiedzUsuń
  7. połączenie samych pysznych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam marcepan, muffinki z jego dodatkiem muszą być boskie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinków z marcepanem jeszcze nigdy nie jadłam i podejrzewam, że smakowały cudownie z jego dodatkiem :) Tak właśnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muffinków z marcepanem jeszcze nigdy nie jadłam i podejrzewam, że smakowały cudownie z jego dodatkiem :) Tak właśnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako miłośniczka marcepanu zajadałbym je z podwójnym smakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają wspaniale i oryginalnie! Deser kusi - nie tylko dzieci! Chętnie poczęstowałabym się! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota!!! A jak pięknie je podałas , na tej zimie wyglądaja uroczo

    OdpowiedzUsuń
  14. ojejku... ależ mim narobiłaś smaka na takie muffinki! Bajka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne i piękna zimowa sceneria :) porywam babeczkę i.... zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Składniki są super.Smak musi być obłędny,marcepan jak najbadziej na tak;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak one pięknie się prezentują w tych papilotkach! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. moje smaki:) wyglądają fantastycznie:)
    pozdrawiam: www.martafwkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Za marcepanem szaleję, więc dla mnie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. migdały i marcepan = <3
    mniam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly