piątek, 19 czerwca 2015

Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika


Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy :)



Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji:4
Czas przygotowania:
Składniki:
  • 2 garści żółtej fasolki szparagowej 
  • 100g boczku w plastrach
  • 1 por
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól


Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki. Nastawiamy osoloną wodę w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę i kiedy woda ponownie zawrze gotujemy około  10 minut. Fasolka po wyjęciu powinna być lekko twardawa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Następnie dodajemy pokrojonego pora ( najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, a potem w plasterki). Po około 3-4 minutach, kiedy por się zeszkli dodajemy pestki słonecznika oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dorzucamy fasolkę szparagową. Całość smażymy kilka minut i wykładamy na talerze. Podlejemy na ciepło. Smacznego :)






14 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo fajna alternatywa, w szczególności spodobały mi się te ziarenka słonecznika. Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolki z boczkiem jeszcze nie próbowałam, ale wyglada super smacznie! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja na pyszną fasolkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna przekąska - spróbuję w weekend taką przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstyd mówić, ale nigdy nie jadłam szparagówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ohhh musi być pyszna z tym boczkiem :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna propozycja na fasolkę, zobaczcie moją ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly